fbpx

Login

Affald, Genbrug & Genanvendelse

Affald, Genbrug & Genanvendelse

Her kan I læse om hvorfor Affald, Genbrug og Genanvendelse er et indsatsområde, se kobling til verdensmål og besøge nogle af de leverandører og samarbejdspartnere, der tilbyder de bæredygtige produkter og løsninger indenfor området.

Affald kan ofte bruges til nye formål, og spørgsmålet er, om jeres virksomhed har overblikket over jeres affald. Affald er nemlig fremtidens ressource.

Vi er så vant til at bruge og smide ud, men heldigvis kommer der flere og flere virksomheder til, som genanvender affaldet, så det bliver til nye produkter i stedet for at ende på forbrændingen eller i naturen.
Her er et par eksempler på hvor mange tons CO2 Danmark kan spare:

  • 14.280…ved at genbruge og reparere elektronik, fremfor at købe nyt 

  • 90.000…hvis plastikindustrien iblandede blot 10% genanvendt plastik i sine produkter

    (kilde: danskaffaldsforening.dk)

Et eksempel er IT udstyr. Her giver det god mening at købe genbrugt IT-udstyr, fordi det ofte fint kan genetableres til brug, og fordi man så undgår, at der skal produceres nyt. Man undgår også, at det pågældende IT-udstyr ender som affald, hvor det blandt andet sviner med kemikalier.

Et andet eksempel er madaffald. I stedet for at smide det ud, kan det udnyttes til at lave nye produkter.

Inden for arbejdet med affald og genanvendelse kan der være plads til nogle af dem, der ellers befinder sig på kanten af arbejdsmarkedet. Derfor understøtter affald og genanvendelse også verdensmål 8.

Allerede nu kan I gå igang med at træffe mere bæredygtige valg for jeres virksomhed. På denne side kan I læse mere om indsatsområdet og de leverandører, vi samarbejder med.

God fornøjelse.

Læs mere om...

Emballage & Engangsartikler

Find emballage-leverandører med en grøn profil.

Kontorartikler

Find leverandører til bæredygtige kontorartikler.

Leverandører & Samarbejdspartnere

Papirværk

Papirværk er en moderne papirfabrik, som tilbyder virksomheder at:
  • Afhente papiraffald på fast ordning
  • Omdanne virksomhedens eget papiraffald til nye produkter
 
Papirværk er sat i verden for at bekæmpe papirspild og inspirere virksomheder og forbrugere til mere genanvendelse.

Papir er lavet af træer, så ved at genanvende de værdifulde ressourcer, kan vi sammen bevare flere af jordens skovområder.

Daka Refood

Daka ReFood indsamler og genanvender madaffald, brugt fritureolie og stegefedt fra fødevaresektoren og alle typer virksomheder, der har madaffald. Disse ressourcer bliver helt konkret genanvendt til grøn energi, næringsrig gødning og biodiesel. Et sikkert, værdifuldt og bæredygtigt alternativ, hvor værdien i det organiske affald udnyttes bedst muligt.

Daka ReFood er en del af Daka Denmark A/S, som er en af de dygtigste genanvendelsesvirksomheder i Danmark.

Dokumentation: Daka har udgivet sin første bæredygtighedsrapport, som er revideret af tredjepart. Den viser, at virksomheden fortrænger 3 gange så meget CO2, som den forbruger. Dermed har Daka et negativt CO2-regnskab og er en af landets mest bæredygtige virksomheder.

Læs mere her: Bæredygtighedsrapport Daka ReFood

Upcycling Forum

Upcycling Forum er den digitale genvej for virksomheder til at reducere CO2 gennem upcycling af restmaterialer i bygge- og designprojekter.
 
Sammen med vores investor og tech partner Trifork har vi udviklet en digital platform, der giver adgang til hundredevis af cirkulérbare materialer og gør det nemt for bygherrer, producenter, nedrivere, arkitekter, ingeniører osv. at oprette og holde overblik over projekter, materialer, invitere samarbejdspartnere og beregne potentialet for CO2-reduktion.
 
Vi tilbyder desuden hjælp og rådgivning til at komme godt i gang med ét eller flere projekter ved hjælp af vores specialudviklede projektpakker.

The Upcycl

THE UPCYCL kobler produktionsvirksomheder med restaffald med designere, arkitekter og udviklere, der kan implementere dem i nye værdikæder. Ved at redde ressourcer gennem THE UPCYCL nedsættes både forbruget af virgine materialer, klimabelastningen fra genfremstilling og bortskaffelsesbelastningen. Samtidig skaber det økonomi til virksomheder der tidligere enten har betalt eller fået meget lidt for deres værdifulde affaldsressoucer. 
 

Ved at sætte krav til New Waste materialerne i databasen om ensartethed, kontinuerlighed og volumen, sikrer vi, at det er muligt at basere hele kollektioner og produktioner på et restmateriale.

Vi skaber handling via overblik og adgang til hinanden, ved at tilbyde et digitale og fysiske overblik over medlemmers restmaterialer, som ligger klar til at blive indtænkt og integreret i nye eller eksisterende designs og løsninger. THE UPCYCL har showrooms i Aarhus, København og Holstebro.

Dokumentation
THE UPCYCL arbejder imod at være klimabevis på upcyclede restmaterialer, samt samarbejder med SDU om at kunne levere transparente og valide CO2-beregninger på den reelt sparede CO2 ved at udnytte restmaterialer.

Retap

Retap har en mission om at minimere forbruget af engangsplastikflasker. Vi er overbeviste om, at den
mest miljøvenlige måde at drikke vand på er ved at fylde vand fra vandhanen på Retap’s genanvendelige
glas produkter. Ved at undgå engangsplastikflasker beskytter vi nemlig miljø og mennesker mod kemikalier
og mikro-plast.
 
Byd jeres virksomhed på bæredygtige Retap produkter som et led i jeres CSR-strategi og vis, at I
er med til at minimere plastikforureningen.
 
Dokumentation: Retap har dokumentation fra en uafhængig undersøgelse foretaget af Carbon Footprint Ltd, der viser, at man kan spare 17,9 kg CO2e hvert år ved at bruge en Retap flaske i stedet for at bruge en standard 0.5 L PET plastikflaske. Ved at genopfylde en Retap flaske ni gange, er miljøpåvirkningen lavere sammenlignet med at bruge en vandflaske af engangsplastik.

Råt&Godt

Råt&Godt er en socialansvarlig og bæredygtig virksomhed, hvis primære formål er at hjælpe unge med udfordringer ud over ledighed i beskæftigelse. Råt&Godt producerer speciallavede møbler og interiør af rest- og genbrugsmaterialer. Materialerne kommer blandt andet fra renoveringsprojekter i lokalområdet, og de kan også købes rå til egne byggeprojekter i Råt&Godt – Materialebank. De unge i Råt&Godts beskæftigelsestilbud er med i alle processer, fra nænsom nedbrydning af materialer til produktion og salg af vores produkter. 

Råt&Godt ønsker at hjælpe andre godt i gang med at bidrage til den bæredygtige udvikling. Derfor tilbyder vi rådgivning inden for bæredygtig forretningsudvikling samt støtte til fundraising af sociale og bæredygtige projekter. Sammen spiller vi hinanden gode.

Råt&Godt holder til i de gamle togremise og -værkstedslokaler centralt i Aalborg. De rå lokaler emmer af historie og indbyder til kreativitet. Her arrangerer vi events og tilbyder lokaleudlejning til arrangementer, hvor rammerne skal være lidt udover det sædvanlige. Vi ses for enden af Hjulmagervej – i hjertet af Aalborg.

NordVirk

NordVirk er en IT-virksomhed med socialt formål.

Vi tilbyder:
– Genanvendelse af brugt IT-udstyr – bærbare og stationære computere samt skærme – med fokus på miljørigtig bæredygtighed ved forlængelse af levetiden på udstyret.
Vi opkøber og sikrer certificeret datasletning på computere fra virksomheder, kommuner og større organisationer, efterfulgt af refurbishment og istandsættelse af høj kvalitet.

– Social bæredygtighed hvor mennesker med autisme får mulighed for at bruge og udvikle deres arbejdsevner og ressourcer, så de kan komme i uddannelse og job. Vi tilbyder individuelt tilrettelagte forløb for unge og voksne med det formål at sikre dem en fremtid med beskæftigelse, indtægt, socialt netværk og livskvalitet.

Dokumentation: Nordvirk foretager certificeret datasletning, istandsættelse og opgradering af IT-udstyret.

Virksomheden har desuden dokumentation for at have haft omkring 100 unge igennem forskellige forløb – alt fra Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU) til kortere erhvervsafklaringsforløb og praktikker.

Upcycling Scandinavia

Hos Upcycling Scandinavia ser vi værdien i at genanvende affaldsprodukter. 

Vores fokus er primært industriaffald / pre-user waste (plast, pap og papir)

Vi hjælper virksomheder/ offentlige institutioner:

– Med at tage ansvar for deres affaldsprodukter og finde genanvendelsesmuligheder via upcycling.

– Som har et produkt eller et produktdesign, de ønsker at producere af genbrugsmaterialer, men mangler råvarer, produktionsforhold og salgskanaler.

– Med at få en grøn strategi og sparring ifbm. implementering af denne i hele værdikæden.

Husum Water

Husum Water er en af Europas førende producenter af naturlig mineralvand på flasker. Tapperiet i Husum har 4 kilder der ligger beskyttet i en naturpark og er forbundet via pipelines direkte til produktionen. 

Vi producerer flasker af 100 % Genbrugsplast, samt glas. Vi har CO2-neutrale produkter via samarbejder med Climate Partner. Alle vores flasker er tilmeldt Dansk Retur system, hvor 96% af PET flasker indsamles og genanvendes.

Dokumentation: Husum Water har dokumentation for, at virksomheden er CO2-neutral via samarbejde med Climate Partners, samt at deres produktion er godkendt til at producere økologi.

Plazzo

Plazzo er en dansk produktions- og designvirksomhed med beliggenhed i Hasselager. Vores primære produkt er massive plader af upcyclet plast i målene 1250 x 1250 cm og i varierende tykkelse. Pladerne kan enten købes af andre produktions- og designvirksomheder som et alternativ til andre materialer (som fx træ, marmor, virgin plast etc.) i deres egne produkter. Vi sælger ligeledes færdige interiør produkter som borde, stole og vægophæng til eksempelvis kontorlandskaber, lobbyer, restauranter og private hjem. Endelig tilbyder vi også skræddersyede interiør løsninger evt. med brug af kundens eget plastik affald.

Kabeltromlen

Kabeltromlen genanvender byggematerialer og producerer rustikke og bæredygtige møbler gennem upcycling til en mere bæredygtig fremtid.

Genbrugsmaterialer som fx kabeltromler, stilladser og brønddæksler kan tilføre et autentisk og nordisk look til hjemmet, haven eller forretningen. Alle vores møbler er unikke, hvilket gør, at ikke to er helt ens.

Vores team består af arbejdsomme og engagerede medarbejdere, og vi vægter sammenhold og teamwork, der supplerer hinandens forskellige kompetencer gennem alle led af virksomheden.

Vi producerer og sælger møbler til både indendørs og udendørs brug. Alt lige fra spiseborde, sofaborde, bænke, hylder, reoler, stole eller hvad kunden ellers måtte ønske. 

Kun fantasien sætter grænser for træets genanvendelighed. Vi elsker at blive udfordret med nye idéer til at give nyt liv til gammelt træ.

SwapCup

SwapCup er det første komplekse genanvendelige koppesystem i Danmark, der forbinder bæredygtighed og bekvemmelighed. Vores hovedmål er at revolutionere den måde, folk drikker kaffe to-go på og slippe af med engangskopper en gang for alle.

De genanvendelige kopper er lavet af slidstærkt og genanvendeligt plastik og er designet til at modstå varm væske og kan sættes i opvaskemaskinen 1000 gange.

Hele konceptet inklusive distribution er komplekst, men det fungerer bekvemt for kaffebarer og slutkunder.

Wallpipe

Hos Wallpipe går vi ind for kreativitet og nytænkning, hvorfor det også er muligt at finde adskille produkter, der udtrykker mange forskellige indgangsvinkler og perspektiver. På samme tid er vi stolte over at stå for produkter af høj kvalitet, som er produceret af genanvendt materiale. Det giver os en stolthed, at vi med vores producering er med til at værne om det miljø, vi lever i.

Dokumentation: Wallpipe har dokumentation for, at de modtog Randers Kommunes CSR-certifikat i 2021 – et certifikat, der gives til virksomheder, der gør en stor forskel i forhold til social ansvarlighed og rummeligt arbejdsmarked.

Derudover kan Wallpipe dokumentere, at de udelukkende producerer af genbrugte materialer, der ellers skulle have været smidt ud.

Evighedsblomster

Et bæredygtigt og kvalistetsbevidst univers.

Evighedsblomsters mission er at skabe et bæredygtigt og kvalitetsbevidst alternativ til traditionelle friske blomster. Et alternativ der er med til at mindske klimabelastningen samt skabe unikke og smukke blomsterkreationer der holder evigt. 

Blomsterne kan genanvendes eller gemmes væk til senere genanvendelse, hvis man trænger til fornyelse ind i mellem.

Titan Nedbrydning

Titan Nedbrydning A/S med hovedsæde i Aalborg arbejder landsdækkende med bæredygtig nedbrydning og miljøsanering. Titan Nedbrydning A/S er medlem af DI Dansk Byggeri.

TITAN er midt i en grøn omstillingsproces, der skal forene vækst med bæredygtighed. Byggematerialer som træ, vinduer, beton og mursten skal genbruges og ikke håndteres som affald og knuses for genanvendelse. Derfor arbejder vi i partnerskaber med bl.a. arkitekter, bygherrer og myndigheder om løsninger til gavn for beboere i lokalområdet og klimaet. TITAN er en del af partnerskabet UPCYCLING ORANGERI, der bygger arkitekttegnede orangerier af genbrugsmaterialer fra nedbrydning.

Dokumentation: Titan Nedbrydning A/S har dokumentation for:

  • Materiale/ bygningsdelsbeskrivelse (materiale, alder, stand, dimension).
  • Sporbarhed – hvor kommer materialet fra?
  • Og hvad materialet bruges til
 
Derudover har Titan Nedbrydning A/S dokumentation fra uafhængig tredjepart for, at de sparer 17 tons i CO2-udledning, når de bygger et orangeri på 50m2 af genbrugsmaterialer, ift. hvis det blev bygget af nye materialer.

ReCollector

ReCollector er en virksomhed, som har designet en løsning til affaldssortering, som gør det nemt, stilfuldt og bæredygtigt at affaldssortere. 

Rigtig mange mennesker ønsker at gøre noget godt for miljøet og vil gerne gøre en forskel. Affaldssortering gør en forskel og det nytter.

Men det kan være svært at komme i gang. Manglende opbevaring og manglende plads udfordrer affaldssorteringen i hjemmet. ReCollector vil hjælpe med at skabe orden i rodet. Fremfor en papkasse til aviser, glas og metal på køkkenbordet, og plastaffald i gangen har vi designet en fleksibel og hygiejnisk løsning til affaldssortering, som indeholder et væld af små funktioner, som skal fjerne de barrierer, som gør affaldssorteringen tidskrævende, besværlig og uoverskuelig.

 

Vi vil som forbrugere gerne gøre noget godt for miljøet, og det gør bestemt heller ikke noget, at løsningen også er stilfuld, brugervenlig og bæredygtig.

Genan

Genan er en miljøvirksomhed med mere end 30 års erfaring inden for dækgenvinding. Ved at omdanne store mængder brugte dæk til nye, værdifulde ressourcer, er Genan med til at løse et enormt, globalt affaldsproblem – for en bæredygtig fremtid.

Genan fremstiller gummigranulat, -pulver og -piller i en række forskellige størrelser. Slutprodukterne er rene og ensartede og derfor særdeles velegnede som erstatningsmateriale af meget høj kvalitet.

Genans gummiprodukter anvendes eksempelvis til gummimodificering af asfalt og bitumen; til løbebaner, ridebaner, legepladser og kunstgræs; til forskellige industrielle gummiprodukter, nye dæk, maling, coating og bindemiddel samt plast. Men faktisk er det kun fantasien, der sætter grænser…

Nyhedsbrev

Tilmeld dig nu

VoresBæredygtighed

Vi beretter om nyeste tendenser indenfor bæredygtighed, bringer artikler fra egen hånd og fortæller historier om bæredygtig udvikling i praksis. ​