fbpx

Om mærkningen

Det Økologiske Spisemærke er en statskontrolleret mærkningsordning for spisesteder, etableret i 2009. Det Økologiske Spisemærke viser, hvor stor en del af de indkøbte føde- og drikkevarer på spisestedet, der er økologiske. Både offentlige og private spisesteder der er registreret i Smiley-ordningen kan få Det Økologiske Spisemærke. Det Økologiske Spisemærke findes i tre udgaver; bronze, sølv og guld, som viser hvor stor en procentdel af de indkøbte fødevarer der er økologiske i opdelingerne; 90-100% (guld), 60-90% (sølv) og 30-60% (bronze). 

Hvad kan mærkes?

Spisemærket kan anvendes af alle professionelle køkkener, herunder private samt offentlige restauranter, kantiner og køkkener, samt hoteller, kroer, daginstitutioner og cafeer.

Proces

Ansøgning foregår gennem en ansøgningsformular, hvor det kræver spisestedets fakturaer og opgørelser fra sine leverandører de tre sidste aktive måneder. Opgørelsen laves på baggrund af de indkøbte føde- og drikkevarer i køkkenet, derfor skal man udfylde et øko-regnskab så der kan udregnes en økologiprocent. Når alt til ansøgningen er udfyldt, går der nogle uger, inden det er blevet behandlet færdigt. Når man så har modtaget sin registrering som bruger af Det Økologisk Spisemærke, skal man løbende opgøre økologi-procenten minimum hver tredje måned. Fødevarekontrollen kommer ligeledes på tilsyn en gang om året ved et almindeligt kontrolbesøg .